Papierkeuze

Ja hoor, het is zover: Dit is mijn eerste blog post!
Mensen die mij kennen horen mij vaak zeggen “mag ik even voelen?” En ja, dat doe ik ook heel graag bij papier. De papierkeuze kan zoveel toevoegen aan een ontwerp. Kies je bij voorbeeld voor een heel strak en klassiek ontwerp voor je trouwkaarten wordt dit mooi ondersteund door natuurlijk linnenpapier of misschien zelfs handgemaakt papier.

Maak je echter een formulier dat bv. klanten moeten invullen, zorg dan voor een papiersoort waar je ook fijn op kunt schrijven, gecoat papier is dan vaak minder geschikt omdat pen uitsmeert.

Wil je foto’s in je ontwerp laten stralen? Dan kan een gestreken en/ of gecoat papier weer wel voor extra kleurdiepte zorgen.

Wat ikzelf ook erg leuk vind: drukken op gekleurd papier. Tegenwoordig is het mogelijk om wit dekkend te drukken waardoor je zelfs zwart karton stralend wit kunt bedrukken.

Ook het gewicht van papier is belangrijk. Het meeste ‘gewone’ printpapier heeft 80g. Voor een kaartje of uitnodiging is een gewicht van minimaal 300g aan te raden, anders gaat het voelen als een flyer die heen en weer wappert.

Als je via mij een ontwerp wilt laten drukken zal ik altijd ook de papierkeuze bespreken. Om zelf te voelen heb ik papierwaaiers van verschillende drukkers liggen. In deze zie je ook mogelijkheden voor papierveredeling. Hierover vertel ik de volgende keer meer!